De kantoortuin: van legbatterij tot scharrelkip
De kantoortuin is de afgelopen weken hot news. In de zero’s en ten’s moest iedereen over naar een flexplek in een kantoortuin waar je goed kon samenwerken en communiceren met collega’s. Vanaf 2020 is dat anders. De kantoortuin is nu een plek met veel lawaai waar noise cancelling oordopjes gebruikt worden om productief te zijn.
Het oude kantoor kan vergeleken worden met een legbatterij voor kippen. Iedere kip heeft zijn eigen hokje en soms zitten er meerdere kippen in 1 hokje. Het gekakel in 1 hokje is nooit te luid, omdat er maximaal 5 kippen in 1 hokje zitten. De kippen in 1 hokje zijn erg gehecht aan elkaar en kennen elkaar heel goed. Toch voelen zij zich wat opgesloten en is hun wereld erg klein.
De intrede van de kantoortuin is vergelijkbaar met de overgang van de legbatterij naar de scharrelkip. Scharrelkippen werden in één ruimte bij elkaar gezet, zodat ze vrij konden zijn, heen en weer konden scharrelen en kennis konden maken met andere kippen. Zo konden ze overleggen hoe andere kippen hun eieren legden en wat de beste manier was om het voedsel te eten. Al die kippen in één stal maakten echter erg veel lawaai. Het plaatsen van planten en scheidingswanden was onvoldoende om al het lawaai van deze kippen te dempen.
Nu de kantoortuin niet meer voldoet, moeten we op zoek naar een alternatief, maar we kunnen niet meer terug naar de legbaterij, of naar “de intensieve menshouderij” zoals Jaap Peters het kantoor beschreef in zijn gelijknamige boek. Wat mij opvalt is dat veel collega’s erg graag op kantoor willen werken, de meesten zelfs tussen 9 en 5. Dit terwijl allang is bewezen dat kenniswerk niet effectief is op vaste tijden, op vaste plekken en aan één stuk door.
Een voordeel van op kantoor aanwezig zijn is dat je collega’s makkelijk kan vinden en face to face met ze kan afstemmen, wat belangrijk is voor de communicatie en motivatie. Ook krijg je een groter groepsgevoel en is teamwork leveren beter mogelijk. Ik vraag me echter af of je hiervoor bij elkaar in een kantoortuin moet zitten of dat het ook anders kan. Vaak is het zelfs zo dat ik beter kan samenwerken en een gezelligere dag heb met mensen die ik minder vaak zie. Bijvoorbeeld met mensen van een andere afdeling, met collega’s van BANDIT of met mensen van de sportclub.
Het is tijd dat de stal met vrije uitloop geïntroduceerd wordt, waarbij de kippen gestimuleerd worden om naar buiten te gaan. Hierbij bedoel ik niet de richting die Japke D. beschrijft in haar boek “werken doe je maar thuis”, maar aan een meer divers pallet aan werkplekken. Zo zou ieder kantoor een gedeelte kunnen creëren waar je buiten (op het dak of in een tuin) kan werken. Ook kan gedacht worden aan een tuinkantoor bij mensen thuis, waar je ook met collega’s kan werken. Of zelfs een mobiel kantoor waarmee je op diverse plekken kan werken.
Bij BANDIT proberen we altijd zo flexibel en effectief mogelijk te werken. We hebben geen vast kantoor waar we af spreken, maar hebben bijeenkomsten bij mensen thuis of op plekken waar iedereen flexibel kan werken. We zijn zichtbaar en aanwezig bij de klant, maar niet om een stoel warm te houden. In 2020 gaan we op zoek naar nieuwe en avontuurlijke werkplekken.