Zzp’er bij de overheid; 3 voor- en nadelen
Veel mensen die in loondienst zijn, denken er aan om zelfstandig ondernemer te worden. Sinds 2015 ben ik begonnen als zzp’er en voer ik opdrachten op het snijvlak tussen business en IT. Omdat ik vaak de vraag krijg hoe dat bevalt en wat je daarvoor moet doen, wil ik een aantal tips, tricks en ervaringen met jullie delen. Te beginnen met dit artikel over 3 voor- en nadelen:
Voordeel: Flexibiliteit
Een groot voordeel van zzp’er zijn, is de mogelijkheid om mijn eigen tijd in te delen. Natuurlijk zijn er al bedrijven die flexibele werktijden hebben, maar in de zomer 6 weken vrij nemen, in het weekend werken en op maandag vrij nemen, kan als zzp’er toch makkelijker, omdat de opdrachten waar je aan werkt afgebakend zijn.
Nadeel: Traditionele kantoorwerkwijze bij opdrachtgevers
De overheid is de laatste jaren flexibeler geworden in tijd- en plaats onafhankelijk werken. Mijn ervaring is dat collega’s toch nog het liefst tussen 9 en 5 op kantoor werken en dat ook van jou verwachten. Bij een aantal gemeenten moet je nog in- en uitklokken en op een “thuiswerkdag” bellen collega’s elkaar vaak niet eens. Ik ga zelf bijvoorbeeld ‘s middags kitesurfen om vervolgens ‘s avonds nog wat aan het werk te doen. Zo zorg ik dat ik productief blijf.
Voordeel: Aan iedere opdracht komt een einde
Eén van de grootste nadelen van de tijd dat ik in loondienst heb gewerkt, vond ik dat er geen einde aan kwam. Het “rat race” achtige patroon van opstaan -> autorijden -> goedemorgen -> werken -> tot morgen -> naar huis rijden, hield ik wel een aantal jaar vol, maar het gevoel dat er pas een einde aan kwam als ik het contract zou opzeggen zorgde bij mij voor minder motivatie en resultaat.
Nadeel: Op zoek naar iets nieuws
Het nadeel is dat je na iedere opdracht weer op zoek moet naar iets nieuws. En je weet nooit of die opdracht en collega’s net zo leuk zijn als bij de vorige opdracht. Daarnaast zit er soms wat tijd tussen 2 opdrachten of heb je het juist tijdelijk extra druk in verband met een overlappende opdracht. Van collega zzp’ers hoor ik vaak dat wanneer ze het een keer rustiger hebben, ze ook niet kunnen relaxen, omdat ze voor hun gevoel druk op zoek moeten naar iets nieuws.
Voordeel: Afwisselend werk
Een voordeel van zzp’er zijn is dat je meer keuze hebt in opdrachten. Je kan praktisch via ieder (ander) bedrijf aan de slag. In loondienst blijven je werkzaamheden uiteraard beperkt tot het bedrijf zelf, maar via een detacheringsbureau is de keuze ook iets beperkter, omdat via->via->via constructies niet altijd gewenst zijn
Nadeel: Moeilijk in te schatten welke opdracht leuk is
Nadat ik had bepaald dat ik alleen nog maar “leuke” opdrachten wilde doen die maximaal een uur rijden zijn, kwam de volgende uitdaging: Hoe vind je die? Tijdens het sollicitatiegesprek lijken de opdracht en de collega’s misschien leuk, maar in de werkelijkheid kan de opdracht anders zijn. Ook kom ik weinig zzp collega’s tegen die ondanks een “matig gesprek” een opdracht afwijzen als ze worden aangenomen. Hier ligt namelijk ook de uitdaging: “hoe maak ik een (t)(s)aaie klus leuk?”.
Voor zover mijn ‘deel 1’ over de voor- en nadelen van zzp’er bij de overheid. In het vervolg ga ik verder in op het flexibel werken voor de overheid. Geïnteresseerd in het vervolg? Zorg dan dat je mij of de BANDIT pagina volgt op Linkedin of stuur mij een connectieverzoek.
Wil jij je Business AND IT talent inzetten bij de (semi) overheid? Trekt het dagelijks werken van 9 tot 5, op dezelfde plek, jou ook niet aan? Heb je behoefte aan vrijheid en afwisseling? Wil je horen bij een avontuurlijke club mensen die dat ook willen? Bekijk dan onze website www.banditprofessionals.nl of neem contact met ons op.